Hej och wilkomen! Jag heter Alex, är 25 år och kommer från umeå men har vikt in årorna och bor numera i storschtan. I min bloggy kommer ni att läsa om öronsnask, kläa, ångest å ev lite andra kewligheter. Klem så länge!

Den lille köpenhamn-guiden (igen)KÄKA 


Kalaset ♠
Alltså hela stället var fantastiskt! Sjukt o-pretto med typ enbart "locals" så inget typiskt turistställe, alls. Udda inredning och trevlig personal! Spetsa örena dock om du ej är från typ skåneland eller dyl pga kan bli missförstånd mellan ”var vill ni sitta?” och ”vad vill ni dricka?” kan bli lite lätt dålig stämning. Här käkade vi en brunch för ca 150 svenska korvar. Dyrt kan tyckas MEN jag lovar att det var värt varenda korvöre! 

 
 
En väljer mellan tre olika bruncher ”Mormor”  ”Tante green”  ← (lakto-ovo) och ”Tante vegan” Sebbe tog mormor, vilken då innehöll kött och jag tog den veganska. (Bild ovan) Fantastiskt gott och man blev sådär lagomt (Vem fan är lagom…..) mätt! Nästan i princip allt dom serverar lagar dom själva och brödet är ekologiskt! Ska tilläggas att det förstås även finns annat att äta där men skulle varmt rekommendera brunchen!

Adress: Vendersgade 16  ↑

 

Riz Raz  ♠

Ett annat ”localställe”, älskar dessa ställen! Inte så jävla yvigt och jobbigt med giriga turister! (Säger turisten självt)  Här hamnade vi två gånger pga så-jävla-god och vällagad mat. Här vill jag rekommendera den vegetariska buffén som jag valde båda gångerna. Även här finns det förstås annat att beställa t.ex kött, hamburgare etc! I buffén serveras det olika röror, bönor, sallader, vegolasagne, rödbetor, ugnsbakade rotfrukter, falafel nybakt bröd och lite annat! Buffén går loss på ca 125 svenska kronor på vardagar och ca 150 kr på helgerna vilket är väldigt billigt i danska mått mätt då maten kändes fräsch och vällagad även här! + för sjukt vänlig personal och ett - för att en vattenkanna kostar 30 kr ha ha???? Uppenbarligen viktigt d där med vassen i Köpenhamn.  

Adress: Store Kannikestraede 19  ↑


HÄNGA ↓


 Christiania ♣

Är ju en upplevelse i sig. Vi traskade dit från centrala Köpenhamn vilket jag uppskattar tog cirkadus 25 minuter. När du kommer in genom "huvudingången" så är det  först lite olika stånd där de säljer souvenirer +  olika mathak. Sen kommer du in på Green light district, kände mig som en RIKTIG ~tönt när jag gick  här. Detta är alltså en gata genom Christiania där det står människor med masker & säljer hasch i olika former. (Men låt er inte skrämmas!!!) Skit i det, skynda er förbi där om ni tycker det är obehagligt för här kommer de lummiga och vackra delarna av chris, alla växter, husen som staplas som på lådor, vattnet och supertrevliga konstnärer som man kan köpa konst av! 

Eftersom att christiania är en fristad så finns det inga poliser, inga mataffärer eller dyl, de styr staden själva så istället har de  vakthundar som springer lösa (mye söta tho) Är SÅ nöjd över att vi for hit! Människorna verkar vara så vänliga, men jag kan ändå tänka mig att det helst ska upplevas på sommaren för att få se staden från sin bästa sida, när allt om möjligt är ÄNNU mer lummigt och vackert! 

ps 1. Ni kan bara använda kontanter i Christiania ps 2. Här fanns det (vad såg ut att vara) sjukt bra vegetariska restauranger också som vi tyvärr missade att käka på pga griniga & hangry.  

 
 Adress: Prinsessgade 1440  ↑   


Nationalmuseet ♣

Gratis museum med flera olika våningar, längst ner någon slags souvenirshop och på resterande våningar är det olika utställningar. Sjukt bra grej att göra om man har lite tid över/om de regnar/om man är lite trött på att trängas med turisterna på ströget!  När vi var där så var det flera olika utställningar men en som vi verkligen fastnade för var  ”De hvide busser” den handlade b.la om koncentrationslägrena. Gripande och framförallt otroligt intressant! Här kan ni läsa mer om utställningen. Den fortgår ända till Mars nästa år, så far dit!!! tips, tips 

Adress: Ny vestergade 10  ↑

 Nyhavn ♣

Alltså JA, nyhavn är precis lika typ idylliskt med de färgglada husen som man tror. Hit gick vi mest för att (yepp, inget är väl så GÖTT som ett perfekt motiv till en instagrambild???) ta kort på husen, strosa & typ fatta vad det är alla snackar om?? Här är den lite dyrare delen av köpenhamn, mycket restauranger längst kanalen och fina båtar att kika på. Vi käkade ingen mat här men stannade upp här för att käka lite churros med smält choklad på! mumma, gumma. Funkar det också! 
SHOPPA ↓

 Strøget ♦

En av de längsta gågatorna i världen. Inte så kewl i sig, men känns ändå som ett "måste"  här ligger de stora kedjorna t.ex  H&M, vila, monki och weekday om man har shoppingspree, kanske. Ett annat ~hett tips är också att besöka HAY, för er som gillar inredning, ni vet! Danskar är gode bra på design & detta är inget undantag, finns väl sisådär örti greyer man vill ha som man inte kan få där!!!! JAJA, flyt iväg da! Detta är alltså för er som vill strosa bland andra konsumenthetsare eller som kanske vill vila fötterna & utnyttja wifi på något schtelt café (Ex. Joe & the juice)

 

Episode ♦

Episode var den butik vi hängde på typ tre gånger pga ville så dödligt konsumera något….Denna är en second hand på två våningar med precis ALLT. Allt från mössor, skor till jackor. Det är så jävla mycket fint här men det är rätt så $$$$, prismässigt ligger väl second handen i danmark i klass med Beyond retro i svedala, men då är det förstås handplockat och fo'real BRA grejer också! 

Adress: Larsbjornstraede 8  ↑

 

Wasteland ♦

Den här second-handen är också jävligt bra, här köpte jag en svinfin brun läderväska för typ 300 svenska kronor.  Även den vi tyckte bäst om (Kanske och eventuellt favoriserar lite pga köpte den dödsfina väskan)  Ja, som sagt allt är pricy i den lille danske staden men än en gång, det finns SÅ pass mycket BRA grejer, det är handplockat och det mesta är snyggt o coolt! Och vad är inte coolare än att återbruka??? inget, faktiskt. Sebbe köpte ett par levis-jeans här för ca 250 svenska kr vilket kanske kändes lite mer rimligt. Trevlig personal och bra sorteringar, gött!

 

Adress: Studiestraede 19  ↑

 

Kobenhavn K ♦

Det här stället var också naja men här hittat vi dessvärre inget! Här hittar du allt från solglasögon och broscher till tusen olika bevismodeller & färger i b.la beiget, grönt och manchester! Den ligger lite gömd i en ”gränd” så håll ögena öppna! Skylten är inte heller speciellt stor eller iögonfallande. 

Adress: Studiestraede 32  ↑

 

Røda kors genbrug ♦ 

Röda korset är likadant som i Sverige. Lite billigare än övriga second hand i danska mått mätt men det är inget handplock utan mycket skit som man får bläddra igenom då förstås! Här kan man ju dock fynda med andra ord om man har tur, så det är absolut värt ett besök. Dessa butiker finns lite överallt!

 Adress: Vestergade 2  ↑

 
ÖVRIGT  ♥

I övrigt vill jag tipsa er om att inte köpa ett metrokort /åk inte metro!!! Sjukt ovärt om vädret tillåter er att traska. 1. Ni hinner uppleva så sjukt mycket om ni väljer att gå, man får se vackra byggnader och upptäcker saker som man annars inte skulle få göra, t.ex att danmark har två styckna fula röda "gubbar" istället för en vid sina övergångsställen, kan ev va bra fakta????  2. Man spar på miljön för helvede!!! 3. Man tränar utan att man tänker på det, lol 4. Det längsta promenadavståndet är typ på max ett tjog minuter annars ligger de flesta affärer och sevärdheter i närheten av ströget (centrala köpenhamn) = du orkar, du kan, du, kom, du såg, du SEGRADE! kan du ju tänka när dagen är slut om du valt att...inte köpa metrokort och istället traskade. 

 OCH så vill jag tipsa er om att köpa en karta i ~äkta turistanda, finns att köpa typ överallt på närmaste bokhandel eller dyl, såna där riktiga turistböcker som man sedan inte alls kommer att använda, utan bara kartan som man sliter ut alldeles för fort pga ivrig så att halva hänger trasig och man själv hänger läpp! Den har iallafall varit en meget bra guide åt oss, men annars, våga fråga! Folk ÄR ju väldigt vänliga & hjälpsamma oftast! Knus fra mig // konverterade dansken

 KOMMENTARER

Annsofie   -  

Åh, jätte fina bilder! :)

Svar: åh tack! :))
alexaaaa.blogg.se


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: